Ruth Dein

JD_RuthDein-9

RUTH DEIN – EN FORTÆLLEKONE FRA HEDEN

”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder”                                                                  Erik Lindsø

En fortællekone fra heden, der brænder for den levende fortælling. Det hele begyndte med en invitation til Ingrid Hvass’s fortælleværksted i Ejsing, hvor Ingrid sagde: “Næste gang Ruth, så fortæller du en historie.” Siden har jeg fortalt og fortalt. Ikke mindst livshistorier fra eget liv og om mennesker, jeg har mødt gennem et langt liv. Først som landbokone, senere i hjemmeplejen og som organist. Fortællinger og hændelser, hvor virkeligheden nogle gange overgår fantasien. Eventyr, sagn, myter og nu også bibelhistorier har jeg i bagagen. Ligesom jeg gerne tager mine tilhørere med på en rejse i Jeppe Aakjærs livslandskab gennem hans poesi og prosa, fortrinsvis på dialekt. Det er det samme landskab, jeg selv er født og opvokset i.

Jeg har deltaget i fortællekursus hos Ingrid Hvass, Helle Arnfred og Vigga Bro m.fl. Er medlem af Viborg Fortællekreds og “Vestjyllands fortællere” i Holstebro.

Udnævnt til “Månedens fortæller”  august 2015 af FIDA (Fortællere i Danmark)

Jeg kan kontaktes på tlf. 30 11 97 52 eller ruthdein@gmail.com for nærmere aftale.

Eksempler på fortællinger

Gammel kærlighed  En kort novelle  Dæ so tow kragger  En sagnhistorie

– Mennesker jeg har mødt: Fra mødet med mennesker i mit mangeårige arbejde i hjemmeplejen , har jeg samlet en række fortællinger, der bliver formidlet som livsfortællinger om menneskelige grundvilkår.

– Barndomserindringer:Hvordan barndommens hændelser  og liv bliver til pejlemærker i livet.

– Jeppe Aakjær på dialekt: – Noveller: ”Dorres kat”, ”Ene” m. fl., – Fortællinger fra”Gammel Jehannes hans biwelskistaarri”. – Sagn fra ”Po fir glowen pæl” og digte fra ”Rugens sange”, der stadig er aktuelle. Fortælles på den dialekt jeg deler med Aakjær.

Marie Bregendahl: Om hendes liv frem til at blive forfatter, hvor jeg genfortæller romanen “En dødsnat”.

– Bibelhistorie – ”Dronning Esther” og ”Ruth” – om  at være villig til at ofre for at redde sit folk og sin slægt.  “Profeten Jonas”, der i trods går i rette med Gud og går sine egne veje.

Blicher:  Fra E Bindstow: Fåwal Mari, Muotens Sissel å den enarmede soldat.          Noveller : Ak, hvor forandret, Hosekræmmeren, De tre Helligaftener.

– Sagn, myter og eventyr bl.a. H.C. Andersens ”Hun duede ikke”, “Det er ganske vist”,  “Den grimme ælling”, “Noget”

Mine fortællinger af Aakjær og  Blicher kan efter aftale suppleres med musikindslag og musik til fællessange af Gunnar Poulsen på harmonika.

Flg. steder har jeg bl.a. fortalt:

Jenle – Jeppe Aakjærs Digterhjem, Fanø Fortælle Festival, ”Fortællegalleriet” Holstebro,  “Nr. Vosborg fortællefestival”, Viborg Domsogn – Højskole eftermiddag, LOF Midtjylland Sommerhøjskole, Café “En bid af himlen” Skive, Søndre Sogns Kirke Viborg, Café LØVEN Aarhus, Skt. Markus Kirke Frederiksberg, Blicher Museet Thorning, Oasen Bjerringbro, Cafetik Herning,  ” Kongens kammer” Viborg,  Biblioteket i Skive, Klostersalen Mariager, Cafe Kilen Struer, Stenladen Gl. Almind, Lystbækgård, Egeris sognehus, Ørslevkloster Sognehus, Fursundhallen, Det Røde Klubhus Skive, “Køkkenfortællinger hos Carte Blanche”, Vamdrup Kirkehus, “Kirkebuen” Kolding, Skanderup Kirkesal, Lind Sognehus, Holstebro Sognehus, Kulturmøde Mors, Viborg Folkedanserforening, Kulturgruppen Års, Højskoledag Thisted, Rønde Højskole, skoler, forsamlingshuse og ældreklubber

Tæt på Fortællekonen fra Heden – TVMV 6/9 2018

Reference

Nogle venlige mennesker har bl.a. udtalt:

”En særlig tak til Ruth for bevægende fortællekunst. Det var en sjælden oplevelse at høre Jeppe Aakjær på hans modersmål”
Klaus Spøhr, Frederiksberg

”Ruth fortalte lige gyselige fortællinger, så det rislede ned ad rygraden, som smukke poetiske digte. Fuld af liv og nærvær, meget autentisk. Og tilhørerne – de sad som på nåle”

Cessa Meisling, Sognemedhjælper Skt. Markus Kirke, Frederiksberg

“Ruth Dein er en Gudbenådet fortæller.  Fortællingerne kommer fra hjertet, stilfærdigt og medrivende uden føleri, hvor vi ser vort liv i det fortalte.Sådan oplevede vi det på LOF Midtjyllands sommerhøjskole 2011.”

Inge Marie Vejrum, Bestyrelsesmedlem LOF Midtjylland.

Reklamer